Nyheter

Ökat intresse från jord- och skogsbruk för stirling-teknologin

By augusti 27, 2018 No Comments
Stirling från Inresol

Den omtalade stirling-teknologin från Inresol i Gävle kan göra lant- och skogsbruksägare självförsörjande på både el och värme genom förbränning av förnybar energi.

När medvetandet kring teknologin successivt når ut i de svenska stugorna så har i synnerhet lant- och skogsbruksägare sett möjligheten att bli deras egna energiproducenter – även vintertid när sol är en bristvara i Sverige.

Med en förväntat ökad produktionstakt från Inresols fabrik så ökar även förfrågningarna för att bli återförsäljare hos den nordiska distributören Strive Energy.

– Nu när fabriken successivt levererar stirling-motorer i en allt snabbare takt, och intresset kring teknologin ökat så känns det väldigt roligt att vi får så många frågor från företag som vill bli återförsäljare. På konsumentsidan så ser vi nu att allt fler lant- och skogsbruksägare kontaktar oss då de ser sin chans att bli helt självförsörjande på både el och värme. Vi hjälper till och rätar ut frågetecknen och hänvisar sedan vidare till återförsäljaren närmast kunden, säger Alexander Ahlin, vd för Strive Energy.

Från u-båtar till hushåll

Stirling-teknologin är en i grunden 200 år gammal teknologi som genom temperaturskillnader i motorn får kolvarna att röra på sig. Motorn är relativt tystgående och förknippas ofta med u-båtar där teknologin använts länge. Med den mindre och smart designade stirling-motorn från svenska Inresol AB så utvinns både elektricitet mot kundens elcentral och varmvatten som går vidare till ackumulatortank, och vidare ut mot radiatorer och tappvatten.
– Genom förbränning av flis eller pellets så kan man nu bli helt självförsörjande även på vintern och låta all elektronik gå på den el som utvinns genom förbränningen i den egenägda stirling-motorn. Många lantbrukare har lador med större takytor och kontaktar oss ofta kring solcellslösningar. När vi sedan berättar att de även kan få ner elutgifterna på vintern så väcks det ett enormt intresse, säger Alexander Ahlin.
Det finns flera tekniska lösningar för att möta det energibehov som krävs, med Inresols nylanserade produkt Tripower så finns tre stirling-motorer inbyggda i ett chassi tillsammans med inverter och allt annat som behövs för el- och värme­produktionen.

Med Tripower levereras upp till 15 kW el (30% av effekt) och 45 kW värme (70% av effekt) och motorernas totala verkningsgrad är över 90%. Önskas mer kW så går det även att seriekoppla Tripower eller produkten CX som är utvecklad för att byggas i modulbaserade lösningar – som i en container där 15-16 motorer kan leverera den effekt som önskas till ett företag.

”Den nya svenska tändstickan”

Den nordiska distributören Strive Energy har inom loppet av ett halvår anslutit 36 återförsäljare runt om i Norden och intresset för att bli återförsäljare är även det fortsatt stort.

– Om man tänker på det så kan det här verkligen bli den ”nya svenska tändstickan”. Vem vill inte erbjuda en energilösning som gör så att både privatpersoner och företag kan bli i det närmaste självförsörjande, eller sänka deras el- och uppvärmningskostnader ner under tusenlappen för en standardvilla med villaversionen TRX och lite inköp av pellets, säger Alexander Ahlin.

För den som är intresserad och vill veta mer om stirling-teknologin så finns mer information på striveenergy.se. Där finns även alla återförsäljare samlade så att besökaren enkelt hittar den som är närmast rent geografiskt, om man vill se motorn eller en installation på nära håll.

Senaste nyheterna
augusti 27, 2018 in Nyheter

Ökat intresse från jord- och skogsbruk för stirling-teknologin

Stirling från Inresol Den omtalade stirling-teknologin från Inresol i Gävle kan göra lant- och skogsbruksägare självförsörjande på både el och värme genom förbränning av förnybar energi. När medvetandet kring teknologin successivt når ut i de svenska stugorna så har i synnerhet lant- och skogsbruksägare sett möjligheten att bli deras egna energiproducenter – även vintertid när sol är en bristvara i…
Read More
juni 29, 2018 in Nyheter

1 juli 2018: Då är vi på plats i Almedalen

Almedalen 2018 På lördag packar vi resväskorna med informationsmaterial och stirling-motorer inför Almedalsveckan på Gotland. Om du är på plats så är du varmt välkommen att hälsa på oss. På Almedalsveckan på Gotland samlas en stor del av Sveriges beslutsfattare från företag och kommuner – och självklart vill vi vara på plats och visa upp den banbrytande stirling-teknologin från Inresol i…
Read More
juni 21, 2018 in Nyheter

Prisvärda luft/vatten-paket med Polarheat

Nytt samarbete Strive Energy fortsätter att arbeta för att erbjuda energieffektiva lösningar till kunder och återförsäljare – och har nu blivit samarbetspartner med Polarheat. Polarheat, med bas i Göteborg, designar och utvecklar bland annat prisvärda luft/vatten-värmepumpar, ackumulatortankar och fläktkonvektorer. Och tack vare det nya samarbetet så kan även kunder i Stockholms-området få kvalitativa luft/vatten-värmepumpar till ett lågt pris. – Polarheats…
Read More

Leave a Reply